6 αγαπημένα βιβλία ενός 7χρονου

Ποσό πολύ χαρούμενη νιώθω, που η Ιωάννα έχει υιοθετήσει την τέλεια συνήθεια να διαβάζει βιβλία το βράδυ στο κρεβάτι της.

Τα βιβλία περιφέρονται μέσα στο σπίτι από την βιβλιοθήκη, στα κομοδίνα, στα κρεβάτια και πάλι πίσω στη βιβλιοθήκη. Μερικά βέβαια κάνουν αυτή τη «βόλτα» ξανά και ξανά. Αυτά τα βιβλία θα σου αποκαλύψω σήμερα. Παλιότερα σου έχω ξαναγράψει για τα αγαπημένα βιβλία της Ιωάννας όταν ήταν 5 και της τα διάβαζα εγώ (μπορείς να τα δεις εδώ). Τώρα που διαβάζει πια μόνη της, την παροτρύνω να διαβάζει βιβλία με λίγα λόγια για να μην την κουράζουν και τα παρατάει. Γι’ αυτό μερικά από αυτά, ίσως να φαίνεται ότι απευθύνονται σε πιο μικρά παιδιά από την ηλικία της.

Τα αγαπημένα της λοιπόν είναι αυτά :

1. «H πασχαλίτσα με την μία κουκιδίτσα”. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ο αγαπημένος των παιδιών μέσα από το βιβλίο αυτό που είναι γραμμένο σε στιχάκια με ομοιοκαταληξία θήγει τις έννοιες της φιλίας,της διαφορετικότητας και τελικά της αποδοχής .

2. “Μυθογία”. Αυτό το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα εμπεριέχεται σε μια σειρά βιβλίων για τη μυθολογία και η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο, είναι απο τα δικά μου παιδικά χρόνια. Ωστόσο κυκλοφορεί και τώρα και είναι μια σειρά που αξίζει να διαβαστεί. Αυτή την περίοδο η Ιωάννα διαβάζει το νούμερο 6 που αναφέρεται στην Ιώ , τον Ήλιο, τον Φαέθων, τη Σελήνη και τον Παν. Αγαπημένη της ιστορία είναι αυτή του Ήλιου που με το άρμα του κάθε πρωί βγαίνει και βολτάρει στη γη ώσπου να έρθει η νύχτα και πάλι απ’ την αρχή.

3. “Η αρκουδίτσα και η υπομονή” . Αυτό είναι ένα βιβλίο που κάνει λόγο για την αρετή της υπομονής και έχει πολύ όμορφη εικονογράφηση. Πώς έμαθε τελικά η αρκουδίτσα Μόκα ότι πρέπει να δείχνει υπομονή;

4. “Οι μύθοι του Αισώπου”. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολλά βιβλία με τους μύθους του Αισώπου. Το πιο αγαπημένο της είναι μια έκδοση με όλους σχεδόν του μύθους που το είχα αγοράσει από ένα παζάρι βιβλίων πριν ακόμα γεννηθεί. Δεν έχει εικόνες και έχει πολλές σελίδες, αλλά της αρέσει γιατί οι περισσότεροι μύθοι είναι πολύ μικρά κείμενα και στο τέλος αναγράφεται και το ηθικό δίδαγμα. Αυτό είναι απο τα βιβλία που ανοίγει σχεδόν κάθε βράδυ. Διαβάζει μια- δυο ιστοριούλες και συνεχίζει με άλλο (στην φωτογραφία δεν απεικονίζεται το συγκεκριμένο μιας και αυτές της μέρες το έχει πάει στο σχολείο για κάποια εργασία). Ωστόσο νομίζω πως όποια έκδοση και να πέσει στα χέρια σου ο Αίσωπος παραμένει ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας και τα παιδιά τον αγαπούν πολύ. Δεν έγραψε κανέναν από τους μύθους αλλά τους διηγόταν προφορικά.

5. “Συλλογή τραγουδιών” εκδόσεις Τοπάλη. Λοιπόν αυτό το βιβλίο είναι το best of. ‘Οταν ήμουν μικρή, μου το είχε πάρει η μητέρα μου μαζί με τις κασέτες του (ασχολίαστο). Πριν 5-6 χρόνια το βρήκα ξανά τυχαία (νομίζω πάλι σε παζάρι) και το αγόρασα με τη μια. Δικαιώθηκα πανηγυρικά. Η Ιωάννα τα περισσότερα τραγούδια, (αν και δεν έχω τις κασέτες πια και αυτή η έκδοση δεν είχε cd) τα ξέρει επειδή της τα σιγοψιθύριζα τα βράδια πριν κοιμηθεί. Τώρα που μεγάλωσε το ξεφυλλίζει και τα τραγουδάει, τα βράδια στα κουκλάκια της. Αυτό το βιβλίο έχει τραγούδια παραδοσιακά, παιδικά, τραγούδια σπουδαίων συνθετών.
Περιέχει τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ. Που γνωρίζουμε την μελωδία τους και ξεχνάμε τα λόγια ” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). Μπορείς να το βρεις σε μεγάλα βιβλιοπωλεία μαζί με το cd του.
Άχ! πόσο ωραίο συναίσθημα είναι να ακούς μια φωνούλα να τραγουδάει τα βράδια.

6. Τελευταίο άφησα το “O Κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία” του Ευγένιου Τριβιζά (ξανά και ξανά). Αυτό η Ιωάννα μου το έφερε με μεγάλη χαρά στο σπίτι από τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου της. “Μαμά, το ήθελα τόσο πολύ καιρό και δεν το προλάβαινα ποτέ”, μου είπε και πήγε στο δωμάτιο της να το διαβάσει αμέσως. Ένα βιβλίο γεμάτο καραμέλες, κουλουράκια, αμυγδαλωτά, μπακλαβαδάκια και πεντανόστιμα παγωτά. Τόσο γλυκό και τόσο χρωματιστό!

Το έβαλα εδώ για σου θυμίσω πόσο ωραίο είναι να δανείζεσαι βιβλία! Εμείς εκτός από τη βιβλιοθήκη του σχολείου γραφτήκαμε πριν λίγο καιρό και στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας. Η Ιωάννα ευχαριστιέται πολύ τη διαδικασία του δανεισμού βιβλίων. Το ίδιο κι εγώ! Έτσι ακόμη κι αν καμιά φορά υπάρχουν παράγοντες που σε εμποδίζουν να αγοράσεις βιβλία στο παιδί σου θυμήσου και αυτή την εναλλακτική!

Καλά ταξίδια στο μαγικό κόσμο των βιβλίων!

Καλά διαβάσματα!

Featured image by Annie Spratt on Unsplash & foto by tomarikaki

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here