Το φθινόπωρο – τα γενέθλια – οι σκόρπιες σκέψεις

Τώρα που θα μπει το φθινόπωρο κι εγώ θα μεγαλώσω ακόμη μια χρονιά δε θέλω να μελαγχολήσεις.

Θέλω να χαμογελάσεις γιατί πέρασε ακόμη μια σεζόν και είμαστε ακόμη εδώ. Θέλω να θαυμάσεις ότι έφτιαξες ή ότι κατάφερες να κρατήσεις το χειμώνα που πέρασε βαρύς, την άνοιξη που άνοιξες την καρδιά σου όπως τα πέταλα των λουλουδιών και το καλοκαίρι που ζέστανες το σώμα σου κάτω από τον ήλιο.

Είσαι απολύτως έτοιμος να ξαναριχτείς στη μάχη της κάθε μέρας και να πετύχεις μικρές και μεγάλες νίκες, να δοκιμάζεις και νέες αποτυχίες. Γιατί όχι; Όλα έχουν το νόημα τους.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή τα βλέμματα είναι λίγο πιο κατεβασμένα , το άγχος μας τρώει ακόμη πιο πολύ και τα χρώματα μας γίνονται πιο γκρίζα.

Γιατί;

Γιατί έτσι είναι το φθινόπωρο. Μας κλέβει την ανεμελιά του καλοκαιριού.

Εμένα μου κλέβει κι ένα χρόνο από τη ζωή μου. Τώρα που το σκέφτομαι δεν μου τον κλέβει. Μάλλον τον κερδίζει για εμένα. Με την έλευση του φθινοπώρου έχω κερδίσει άλλη μια χρονιά. Είναι ωραίο να κερδίζεις χρόνο. Είναι από τα καλύτερα δώρα.

Μεγαλώνω και μόνο κερδίζω, δεν χάνω τίποτα.

Δεν χάνω σου λέω αλήθεια.

Ούτε τα νιάτα χάνω – αν αυτό σκέφτηκες. Αυτά χάνονται όταν τα αφήσεις να σου ξεγλιστρήσουν από τα δάχτυλα. Η κάθε μέρα που τα ζεις είναι το καθαρό σου κέρδος.

Το φθινόπωρο λοιπόν – το φθίνον – αυτό που λιγοστεύει τους καρπούς των δέντρων και μαζί με αυτούς λιγοστεύει και τα χαμόγελα του καλοκαιριού – το φθινόπωρο – μάζεψε όλα τα φύλλα που έπεσαν και φτιάξε ένα μαλακό στρώμα που θα ξαπλώνεις πάνω όταν ο χειμώνας θα σε κουράσει.

Είναι η τέλεια εποχή για να ζεστάνεις σιγά σιγά τις μηχανές σου, που είχες αφήσει να ξεκουραστούν και να αρχίσεις με νέα φόρα άλλη μια πορεία.

Αυτό που έμαθα με τα χρόνια είναι ότι μια πορεία γίνεται διασκεδαστικότερη όταν υπάρχουν συνοδοιπόροι. Διάλεξε τους συνοδοιπόρους σου και κουβάλησε τους, αν χρειαστεί.

Στα 34 μαθαίνω ακόμη τον τρόπο να κουβαλάω μαζί μου τα βάρη των άλλων. Τα κουβαλάω οικειοθελώς. Άλλες φορές τα κουβαλάω με το ζόρι. Μαθαίνω να δικαιολογώ τους ανθρώπους και τις συμποριφορές τους ανάλογα με αυτά που έχουν ζήσει. Με αυτά που βλέπω και αυτά που δεν μπορώ να δω. Nα μπαίνω λίγο στα παπούτσια τους. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Μαθαίνω ακόμη σου λέω.

Και κάτι για το τέλος.

Έμαθα μια νέα λέξη εχτές. Τη λέξη “καλόγνωμος” (καλοπροαίρετος, ευμενής). Αύτη τη λέξη θα προσπαθήσω να κάνω πράξη σαν δώρο στον εαυτό μου σε αυτά τα γενέθλια.

Ξέρεις ποιός μου την έμαθε; Όχι με τα λόγια αλλά με τον τρόπο και τον χαρακτήρα της.

H Ιωάννα.

Πόσο την θαυμάζω!

Θα κλείσω με το πίο αγαπημένα μου λόγια που κάποτε έγραψε ο Λουντέμης:

Αγαπώ θα πει εγώ αγαπώ. Το τι κάνει ο άλλος είναι δική του δουλειά

Καλό φθινόπωρο σε όλους.

 

Featured image by Jakob Owens on Unsplash

1 COMMENT

  1. Αγαπάς σημαίνει κάνεις ένδοξο έναν άνθρωπο. Είναι η μόνη δόξα που θα βρει στη ζωή του…
    Γιώργος Χειμωνάς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here