Πολύτιμo

Πριν λίγες μέρες λοιπόν και σε άσχετη στιγμή (όπως συμβαίνει συνήθως) το Ιωαννάκι μου ξεφούρνισε ότι στο σχολείο όπως την σήκωναν οι φίλες της,  έπεσε, κατα λάθος και χτύπησε λίγο στο κεφάλι.

Ευτυχώς λίγο. Αλλά το θέμα σήκωσε κάποια συζήτηση και έτσι επικεντρώθηκα στο πόσο επικίνδυνο είναι να αφήνει τα άλλα παιδιά να την σηκώνουν.

Η συζήτηση εξελίχθηκε καλά, η Ιωάννα έδειξε να κατανοεί τους λόγους της επικιδυνότητας της εν λόγω πράξης και λίγο πριν το τέλος της συζήτησης ακολουθεί η εξής διατύπωση από μέρους μου:

– Και τελικά βρε Ιωάννα μου θέλω να προσέχεις τον εαυτό σου γιατί για έμενα και τον μπαμπά είσαι πολύτιμη και δεν θέλουμε να πάθεις κάτι κακό.

Μάτια ανοίγουν διάπλατα και στοματάκι μικρό ρωτάει με έκπληξη:

– Πολύτιμη; Δηλαδή όπως τα κοσμήματα ή όπως το χρυσάφι;

– Όχι μόνο τόσο! Πολύ πολύ πολύ περισσότερο! Πιο πολύτιμη από κάθε τι πολύτιμο στον κόσμο.

– Όπως ο θησαυρός;

– Μα εσύ είσαι ο θησαυρός μας!

– Αλήθεια μαμά;

– Μα φυσικά!

Και κάπως έτσι τρέχει ευχαριστημένη μου σκάει και ένα φιλί και φεύγει για να συνεχίσει το παιχνίδι της.

Και εγώ μένω εμφανώς προβληματισμένη γιατί μετά από εκκατομύρια φιλιά και εκκατομύρια αγκαλίες και αμέτρητες φορές που της λέμε “σ’ αγαπώ” μας διέφυγε να της εκφράσουμε με λέξεις το πόσο πολύτιμη είναι για εμάς.

Και σκέφτομαι απο εκείνη τη μέρα πόσα πράγματα που εμείς οι γονείς θεωρούμε δεδομένα, τα παιδιά μας δεν τα κατανοούν πλήρως και πρέπει να βρούμε τον τρόπο αλλά και τις σωστές λέξεις να τα εκφράσουμε, ώστε μέσα τους να μην υπάρξει ποτέ η παραμικρή αμφιβολία για το τι σημαίνει η ύπαρξη τους για εμάς.

Το να είσαι γονιός είναι μια πρόκληση. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι νέο κι ακόμα και όταν πιστεύεις ότι τα έχεις σκεφτεί σχεδόν όλα κάτι προκύπτει και ανακαλύπτεις κάτι μοναδικό και μπαίνεις σε μονοπάτια που ποτέ δεν είχες σκεφτεί.

Λοιπόν…

Εσύ σήμερα είπες στο παιδί σου πόσο πολύτιμο πλάσμα είναι;

 

Featured image by Andrew-Art on pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here