Να είσαι νερό

Την πιο ωραία συμβουλή για τη διαχείριση του θυμού την είχα ακούσει λίγα χρόνια πριν εντελώς τυχαία ενώ πήγαινα με το τρόλευ – το 5- από Καλλιθέα στο κέντρο.

Σήμερα κάπου το πήρε το μάτι μου γραμμένο και το ξαναθυμήθηκα.

Ένας κύριος λίγο πάνω από τα 60 καθόταν με ένα νεαρό αγόρι ακριβώς μπροστά μου. Το παράθυρο ήταν ανοιχτό και φύσαγε καυτός αέρας.Δεν είχε βραδιάσει ακόμη. Χάζευα τον κόσμο έξω στο δρόμο και άκουγα άθελα μου την συζήτηση που είχαν οι δυο τους. Κάποια στιγμή ο νεαρός παραπονέθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι  τον νευριάζουν λόγω της αγένειας και των κακών τρόπων τους. Τότε ο μεγαλύτερος άντρας του είπε σοβαρά:

Να είσαι μπουκάλι με νερό –  όχι μπουκάλι με σόδα.

Ο νεαρός απόρρησε.

Φαντάσου ότι είσαι ένα μπουκάλι – συνέχισε ο άντρας. Μέσα σου υπάρχουν τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου. Ο κόσμος που βρίσκεται απ’ έξω θα σε πιάσει και θα σε ταρακουνήσει. Άλλοτε απαλά και άλλοτε βίαια. Η σόδα όταν έρθει η στιγμή να βγάλεις το καπάκι του μπουκαλιού θα εκτιναχθεί- θα εκραγεί. Το νερό όμως αφού σταματήσει το εξωτερικό χτύπημα θα επανέλθει στην πρώτερη ήρεμη κατάσταση που βρισκόταν. Θα είναι γαλήνιο ακριβώς όπως ήταν πριν κάποιος αρχίσει να το κουνάει.

Γι ‘αυτο μην αφήνεις τους ανθρώπους να ταράζουν την εσωτερική σου ηρεμία.

 

P.S Τα πιο σοφά πράγματα μπορεί να τα ακούσεις στα πιο απρόσμενα μέρη.

Λοιπόν…

Να είσαι νερό.

 

Featured image by pexels (pixabay)

1 COMMENT

  1. Εγώ θα έλεγα να είσαι νερό, αλλά με μια διαφορετική έννοια. Το νερό είναι υγρό και όπως όλα τα υγρά ιπτάμενο τα τοποθετήσεις σε ένα δοχείο τότε παίρνουν το σχήμα του.Οι άνθρωποι πρέπει να είναι νερό ή αν θες υγρό, να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες και να μπορούν να μεταλλάσσονται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν, χωρίς όμως να αλλάζουν σύσταση. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι για μένα 2 χαρακτηριστικά που κάθε σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να έχει στην κοινωνία μας. Να είσαι νερό λοιπόν… γι πολλούς και διάφορους λόγους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here