Μελομακάρονα με αλισίβα

Γειά χαρά!Μιας και τα Χριστούγεννα είναι μόνο λίγες ημέρες μακριά σου έχω εδώ μια συνταγή για μελομακάρονα.

Δε σου έχω όμως μια οποιαδήποτε  συνταγή!

Σου έχω τη συνταγή την παλιά ,σου έχω τη συνταγή την παραδοσιακή. Αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μου η Ευτυχία όταν η μητέρα μου ήταν ακόμη παιδί και τα χωριά γεμάτα ζωή.

Δοκίμασε την!


Θα χρειαστείς:

  • 3 ποτήρια (όχι του φραπέ τον κουβά, το άλλο – το απλό νεροπότηρο) ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κρασοπότηρο αλισίβα (μην φρικάρεις δε χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να τη φτιάξεις, θα σου γράψω τον τρόπο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (κοπανισμένο ε; )
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 3 κουταλάκια του γλυκού σόδα (κοφτά)
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 οκά αλεύρι (έλα πλάκα κάνω απλά σου δίνω την αυθεντική συνταγή) περίπου 1-1,5 κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι:

  • 1 φλυτζάνα ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνα μέλι
  • 1 φλυτζάνα νερό

αν θέλεις ρίχνεις και ένα κομμένο πορτοκάλι μέσα

  • καρύδια ψιλοκοπανισμένα για το γαρνίρισμα

 

Πώς θα την εκτελέσεις :

Χτυπάς την αλισίβα και το λάδι  με το σύρμα να ασπρίσουν. Έπειτα προσθέτεις τη ζάχαρη και χτυπάς ακόμη λίγο. Στη συνέχεια ρίχνεις τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλέυρι. Μην ξεχάσεις να διαλύσεις τη σόδα στο πορτοκαλόζουμο (βασικά πράγματα αυτά – τα ξέρεις). Αφού ρίξεις όλα τα υλικά προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχεις μια σχετικά σκληρή ζύμη. Μην τα ζυμώσεις πολύ γιατί θα βγάλουν το λάδι τους.

Ψήνονται στους 200C° για περίπου 35′.

Τα μελομακάρονα σιροπιάζονται καυτά με κρύο σιρόπι. Για το λόγο αυτό μπορείς να κάνεις το σιρόπι το προηγούμενο βράδυ.

Πάμε τώρα για την αλισίβα:

Θα πάρεις 2 κουταλιές γεμάτες καθαρή στάχτη από το  τζάκι σου (τα ξύλα που θα έχεις κάψει να μην έχουν χρώματα ή άλλα χημικά) και θα τις βάλεις σε κατσαρολάκι με 2 ποτήρια νερό. Θα τα βράσεις για 5′ περίπου. Έπειτα θα αποσύρεις απο τη φωτιά και θα αφήσεις τη στάχτη να κατακαθήσει. Στο τέλος θα τοποθετήσεις βαμβάκι σε ένα σουρωτηράκι και θα σουρώσεις το νερό με τη στάχτη ώστε να πάρεις ένα καθαρό αλκαλικό διάλυμα.

Συγχαρητήρια!!!!!Μόλις έφτιαξες αλισίβα!

 

Δεν έχω παρά να σου ευχηθώ καλή επιτύχια!

Γράψε μου αν τα έφτιαξες και πέτυχαν. Αν δεν πέτυχαν γράψε μου πάλι!

 

 

Featured image on pixabay , photos by tomarikakI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here