Κουραμπιέδες οι κλασικοί

Αν με ρωτάς το υπέρτατο γλυκό των Χριστουγέννων για εμένα είναι το μελομακάρονο.

ΑΛΛΑ το αδιαμφισβήτητο γλυκό των γιορτών και ο βασιλίας των βασιλιάδων των ελληνικών χριστουγεννιάτικων τραπεζιών είναι ο κουραμπιές! Οπότε θα σου δώσω συνταγή κλασική- ωραία και απλή.

Τα μυστικά για τους τέλειους κουραμπιέδες είναι 2.

Το πρώτο είναι το βούτυρο!!

Αν βρεις χύμα καλό βούτυρο την έκανες λαχείο! Η επιτυχία θα είναι σίγουρη.

Το δεύτερο μυστικό θα στο γράψω στο τέλος.

Θα χρειαστείς:

  • 600 γρ βούτυρο μαλακό (αγελαδινό ή ακόμη καλύτερα αιγοπρόβειο)
  • 180 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κιλό αλέυρι γ.ο.χ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
  • 3 βανίλιες
  • 50 γρ κονιάκ
  • 200 γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα χοντροκομμενα και καβουρδιμένα (10 λεπτά σε ταψάκι με λαδόκολλα στο φούρνο)
  • Εxtra ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Πώς θα τους φτιάξεις:

Αφού έχεις βγάλει το βούτυρο 2-3 ώρες πριν από το ψυγείο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το χτυπάς στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ -δίχως αύριο- μέχρι να “ασπρίσει” και να αφρατέψει.

Στη συνέχεια προσθέτεις την άχνη και συνεχίζεις για λίγο το χτύπημα. Έπειτα βάζεις τα υπόλοιπα υλικά να χτυπηθούν όλα μαζί εκτός από το μπεϊκιν( που το βάζεις ανακατεμένο με το αλεύρι ). Χτυπάς για 2-3 λεπτά και έπειτα χαμηλώνεις  την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτεις λίγο λίγο το αλέυρι.

Το μείγμα είναι έτοιμο όταν έχει γίνει αφράτο και πλάθεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται.

Πλάθεις τους κουραμπίεδες στο μέγεθος που θέλεις (εγώ του κάνω μικρούς  και στρογγυλούς συνήθως) και ψήνεις στο φούρνο στις αντιστάσεις και στους 180°C για 20 λεπτά ΜΑΧ.

Εδώ είναι και το μυστικό Νο 2.

Οι κουραμπιέδες δε θέλουν πολύ ψήσιμο. Αν τους κάνεις μικρούς μπορεί να σου πάρει γύρω στα 15 λεπτά και αν είναι λίγο μεγαλύτεροι όχι παραπάνω από 20. Έτσι θα γίνουν αφράτοι από μέσα και τραγανοί απ’ έξω και δε θα είναι σκληροί σαν μπισκότα.

Στο τέλος και αφού κρυώσουν τους βάζεις σε ένα βαθύ μπολάκι με άχνη ώστε να καλυφθούν παντού με ζάχαρη και όταν τους τοποθετήσεις στην πιατέλα πασπαλίζεις κι άλλη άχνη από πάνω.

Αν τους φτιάξεις καλή επιτυχία!

Τους δικούς μου θα τους δεις και στο λογαριασμό μου στο Instagram.

Συνταγή για μελομακάρονα παλια κλασική και παραδοσιακή σου έχω εδώ.

Καλές γιορτές!

 

Featured image by pezibear (pixabay) & photos by tomarikaki

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here